Realisatie Zon op Dak gestart met leggen eerste zonnepanelen

maandag 4 oktober 2021

De eerste 75 zonnepanelen van het project Zon op Dak van Ondernemend Emmen en de gemeente Emmen liggen op het dak van HABO-autobedrijf in Barger-Oosterveld. Uiteindelijk moet er op de bedrijventerreinen in Emmen 100 hectare panelen op bedrijfsdaken worden gerealiseerd. 

HABO-autobedrijf kreeg afgelopen week als eerste panelen van het project op het dak. Daarmee kan het garagebedrijf in de eigen energiebehoefte voorzien en is er zelfs nog de mogelijkheid om elektrische voertuigen op te laden. En omdat ze kleinverbruiker zijn, kan zelfs nog worden terug geleverd aan het net. Ook bij Cvites en Speer Reclame zijn de technici aan het installeren voor Zon op Dak.

Met Zon op Dak wil ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen bedrijven stimuleren om te verduurzamen en tegelijkertijd de gemeente Emmen helpen om de milieudoelstellingen te halen. Directeur Herman G. Idema: “Verduurzaming is voor ons allemaal belangrijk, maar voor bedrijven ook gewoon zakelijk gezien een noodzaak. Wie als ondernemer niet verduurzaamt, gaat daar straks gewoon extra voor betalen via bijvoorbeeld heffingen en belastingen.”

Het project Zon op Dak is er vooral op gericht om het voor ondernemers makkelijker te maken om te verduurzamen door ze veel administratief- en onderzoekswerk uit handen te nemen. Onder regie van Ondernemend Emmen  en met steun van de gemeente Emmen wordt de ondernemer geheel ontzorgt. Van eerste technisch onderzoek van het dak en de bestaande elektrische installatie, via het aanvragen van subsidies en offertes voor de panelen tot en met realisatie.

Inmiddels loopt binnen Zon op Dak de voorbereiding voor fase 2, die uiteindelijk moet uitmonden in een grootschalig project om minimaal 100 hectare bedrijfsdaken in Emmen om te vormen naar energiecentrales.

(foto: Ondernemend Emmen)

Meer nieuws