Praktijkverklaring erkent vaardigheden van medewerkers zonder diploma

woensdag 19 juni 2024

Nieuws van het UWV:

Skills van uw medewerkers zonder diploma erkennen? Dan is de praktijkverklaring de eerste stap!
De praktijkverklaring is bedoeld  voor medewerkers die het (nog) niet gelukt is om een mbo-diploma of certificaat te behalen. De praktijkverklaring geeft een overzicht wat een werknemer in huis heeft,  met welke werkprocessen de werknemer ervaring heeft en geeft daar een waardering aan. Bovendien geeft u uw medewerkers  zo erkenning van hun vaardigheden en u krijgt meer beeld van de inzetbaarheid van uw medewerkers!

Zo makkelijk gaat het
Wij komen samen met het Regionaal opleidingscentrum (ROC) bij u in het bedrijf en stellen vast welke werkzaamheden uw werknemer uitvoert en welke vaardigheden hiervoor nodig zijn. Dit beeld  toetsen we aan de MBO normen waarmee we bepalen van welke niveau de werkzaamheden zijn.  Daarnaast kan er ook getoetst worden op hoger niveau dan de huidige werkzaamheden vereisen of andere werkzaamheden dan de huidige. Dat kan vastgesteld worden aan de hand van  praktijkopdrachten. Als werkgever wordt elke stap met u overlegd en afgestemd. En u bevestigt de uitgevoerde werkzaamheden en praktijkopdrachten. Daarna stelt het ROC de praktijkverklaring op.

Voorbeelden
We hebben inmiddels vele voorbeelden. We zien dat het veel met de medewerkers doet, dat het vaak ervaren wordt als het eerste “diploma” wat ze hebben behaald. Eén van de voorbeelden is Justin Trip. Hij heeft het Beroepspraktijk gedeelte van de opleiding Assistent Retail succesvol afgesloten en hij  heeft hij zijn verklaring voor MBO Praktijkleren ontvangen. Een mooie opsteker voor Justin die zijn verklaring vol trots in ontvangst nam.

Een Leven Lang Ontwikkelen
De vaardigheden die nodig zijn om binnen uw bedrijf te werken zullen waarschijnlijk anders zijn dan 10 jaar geleden. Denk alleen maar eens aan allerlei technische en digitale ontwikkelingen. Een leven lang ontwikkelen (LLO) is in het belang van de medewerker zelf en in uw eigen belang. Dat vergt van het bedrijf dat er een leercultuur ontstaat en van de medewerker een leer mindset. De praktijkverklaring kan daarin een makkelijke 1e stap zijn.

Zonder kosten
De Arbeidsmarktregio Drenthe biedt het praktijkleren zonder kosten voor werknemer en werkgever aan. Maak er dus vooral gebruik van!

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf en medewerkers? Neem contact op met:

Of kijk op onze website bij het project Praktijkleren.

(foto: Werkgevers Servicepunt Drenthe)

Meer nieuws