Bericht van ons energiecollectief

dinsdag 18 april 2023

Krapte op het energienet: beperkingen en oplossingen
De groeiende vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod van duurzame opwek zorgen voor drukte op het elektriciteitsnet. Nederland is nog niet ingericht op de grote impact die dit heeft. In grote delen van Nederland geeft dit beperkingen.

Tijdelijk geen extra (teruglever-)vermogen
Netbeheerders leggen nieuwe en dikkere kabels aan en breiden het netwerk uit. Tot die uitbreidingen klaar zijn krijgen bestaande grootzakelijke aansluitingen (3×100 ampère of meer) in de betreffende gebieden geen toestemming om hogere piekvermogens te trekken dan ze nu gecontracteerd hebben. Nieuwe grootverbruikers hebben eveneens te maken met beperkingen en/of wachttijden.
Ook voor meer duurzame opwek zijn wijzigingen aan het net nodig. Voor particuliere/kleinzakelijke aansluitingen geldt er vooralsnog geen beperking, maar grootzakelijke aansluitingen mogen niet méér terugleveren dan het terugleververmogen dat ze nu gecontracteerd hebben. Zonder (extra) gecontracteerd terugleververmogen mag u voorlopig dus niet (extra) terugleveren.

Oplossingen
De eerste oplossing is al genoemd: netbeheerders zijn druk bezig om het netwerk uit te breiden. De planningen verschillen per regio en lopen op tot 8 a 10 jaar. Maar er is meer mogelijk. Lees meer over de nieuwe energiewet en over de mogelijkheden om kritisch te kijken naar je energieverbruik in deze nieuwsbrief van ons energiecollectief.

Meer nieuws