Girls’ Day: boost voor de branche

maandag 28 april 2025

Elk jaar organiseert VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) de Girls’ Day. Dit jaar namen op 10 april in totaal 10.000 meiden een kijkje in een van de 312 technische bedrijven die hun deuren openden. Het was een feest voor iedereen; zowel de meiden als de bedrijven als de betrokkenen vanuit scholen waren enthousiast.

Volgens het Platform talent voor technologie (PTVT) is op dit moment nog geen 20% van de werkenden in de ICT en techniek vrouw. Die gegevens presenteert het PTVT in het Dashboard Onderwijs-Arbeidsmarkt Technologie. Is het gezien de enorme personeelstekorten die er zijn – en die voorlopig blijven toenemen – dan niet heel logisch om het percentage vrouwelijke werknemers flink te verhogen? De kans dat dat lukt is groter door meiden al op jonge leeftijd kennis te laten maken met ICT en techniek.

Vrouwelijke rolmodellen

VHTO organiseert daarom al een aantal jaren op rij Girls’ Day. Dat biedt meiden tussen 10 en 15 jaar de kans om op de werkvloer te ervaren wat techniek is. Luisteren naar vrouwelijke rolmodellen, zien wat het werk inhoudt, en zelf iets doen of maken. Zo merken ze dat de wereld van techniek interessant en onmisbaar is. Want werkelijk alles draait om techniek, zonder dat kunnen we niet leven. Een positieve eerste kennismaking met techniek kan het verschil maken. Na eerdere edities bleek dat tussen de 30 en 40% van de meiden aan het eind van de Girls’ Day wilden overwegen om voor een technische opleiding te kiezen. Goed nieuws, want nog teveel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent blijft onbenut. Vaak doordat meisjes geen weet hebben van de mogelijkheden in die richtingen.

‘Durf te ontdekken!’

Brancheorganisatie Techniek Nederland presenteerde net als vorig jaar de Girls’ Day Powertalk. De keynote speech kwam dit keer van Debby Slofstra, COO bij Unica. In haar videoboodschap aan alle 100.000 deelnemende meiden sprak ze: “Durf te ontdekken! Alles wat je nodig hebt is nieuwsgierigheid en de moed om je eigen pad te kiezen. Vraag je af: ‘Wat als ik het gewoon probeer?’ Jij bent de toekomst: ga ervoor!”
IW Noord-Holland verzorgde op Girls’ Day workshops op de locaties van PCC Heiloo, PCC Bergen en het Nova College in Beverwijk. Districtmanager Judith Brasser kijkt tevreden terug: “We kwamen met vrouwelijke rolmodellen naar de middelbare scholen in Heiloo en Bergen toe. De leerlingen konden vragen stellen, en hadden als doe-opdracht: maak van een zonnecel en een propeller een tafelventilator/miniwindmolen. De meiden van het Nova College bezochten in de ochtend groepsgewijs technische bedrijven.”

“’s Middags deden ze op school aan workshops mee. Een van de groepsopdrachten was: maak van pvc afvoerbuizen de letters van het woord Girls’ Day. Ook daar hielpen vrouwelijke rolmodellen met de uitvoering, want: hoe hanteer je zo’n grote buizenknipper, hoe buig en verbind je de stukken? Uiteindelijk klaarden alle meiden de klus. Ik denk wel dat we zaadjes hebben geplant om meer vrouwen in techniek te krijgen. Vooral dat de meiden vrouwen hebben gezien en gesproken die dit werk al doen, de keuze voor techniek al gemaakt hebben. Dat spreekt echt aan. Als je als jonge meid geen familielid hebt in de techniek, dan ben je er niet mee bekend en kom je er niet op om het te kiezen. Girls’ Day maakt techniek zichtbaar, in de hoop te inspireren. We hopen dat dat weer gelukt is.”

Samenwerking in Emmen

In de regio Emmen deden op 10 april maar liefst negen bedrijven mee. Aanjager daar is Karien Velzing van EME (leverancier van elektromotoren, pompen, ventilatoren en tandwielkasten). Ze dronk vorig jaar koffie met ‘buurvrouw’ Dianne Schnieders van JD Techniek. Zij organiseerde Girls’ Day al eerder en vertelde erover. Velzing was gelijk razend enthousiast, zorgde dat EME meedeed en besloot na die geslaagde eerste editie om dit keer meer bedrijven te mobiliseren. Dat is – mede dankzij het enthousiasme van de coördinator van bedrijvenvereniging Ondernemend Emmen – goed gelukt: negen bedrijven sloten zich aan. Na de gezamenlijke dagstart bij het mbo in Emmen gingen in totaal 120 meiden naar de locaties waarvoor ze ingedeeld waren.

Bij JD Techniek, dat pompen en appendages verkoopt en reviseert, ontving vestigingsmanager Dianne Schnieders 14 meiden. Ook de directeur (eveneens een vrouw) van het overkoepelende IJssel Technologie was aanwezig. “We hebben wat klanten die nogal tot de verbeelding spreken, zoals Coca-Cola en Ben & Jerry’s, dus dat vonden de meiden geweldig. Ik heb geprobeerd de techniek breed neer te zetten en te benadrukken dat slimme meiden hard nodig zijn. Verder hebben we ze de fabriek laten zien, en maakten ze zo’n ‘zenuwspiraal’. Dat viel hier en daar niet mee, maar uiteindelijk lukte het iedereen. Het was super geslaagd.”

Lekker solderen

Karien Velzing, medewerker binnendienst bij EME, heette 13 meiden welkom. Ook hier een presentatie, een rondleiding en ‘iets doen’. “Het knutselwerkje was wel een uitdaging”, vertelt Velzing. “Ze mochten allemaal een elektromotortje bouwen, dat wil zeggen: een bouwpakket in elkaar zetten met behulp van een werkbeschrijving en tekening. Ik zag blije gezichten toen de dag om was.”
Ook de Emmense vestiging van technisch detacheerder Werk en Vakmanschap deed mee. Larissa Benes vertelt: “Wij houden ons bezig met de aanwas en het behoud van technische talenten, mannen en vrouwen. We zijn op Girls’ Day met een groepje meiden langs gegaan bij bedrijven waar onze gedetacheerde vrouwen werken. Bij Verwater vertelde een jonge vrouwelijke leerling constructietechniek aan de meiden wat haar werk inhoudt. Ook mochten ze iets solderen, dat vonden ze ontzettend gaaf. Ik merk echt dat techniek nog vaak wordt gezien als zwaar en vies werk, dus het is heel waardevol om ze daadwerkelijk mee te nemen naar de werkvloer. Deze meiden waren rond de veertien jaar en moeten binnenkort allemaal een profiel kiezen. Ik hoop dat deze dag ze aan het denken heeft gezet.”

Grote stappen

Kartrekker Velzing is trots op wat er in het Emmense is neergezet. “We hebben grote stappen gezet in deze regio”, zegt ze. “De bedrijven zijn betrokken en heel veel medewerkers waren bereid om de handen uit de mouwen te steken. Mooi ook om als bedrijfsleven samen met het onderwijs op te trekken. Alle middelbare scholen in Emmen deden mee, van vwo tot praktijkschool. Dit is enerzijds goed voor meiden en anderzijds geeft het een boost voor de branche.”
Volgend jaar wil Velzing ook ICT-bedrijven in de regio bij Girls’ Day betrekken. “We kunnen niet allemaal vlogger worden, zeg ik altijd’, lacht Velzing. “Hoe meer beroepen deze meiden op jonge leeftijd zien, hoe beter ze een keuze maken. Ook in de wereld van de ICT is nog een wereld te winnen.”

Meer nieuws