Energie in de praktijk: een batterij is een dom apparaat – tenzij je ‘m slim laat werken

dinsdag 22 april 2025

*A change is gonna come!* zong Sam Cooke al in 1963. Verandering is van alle tijden. Soms gaat dat bijna vanzelf. Maar vaak gaat het met horten en stoten. De verandering die we nu doormaken op het gebied van energie hoort overduidelijk in die laatste categorie.

Het gaat niet vanzelf
In de media volgen de berichten elkaar in rap tempo op. Netcongestie is inmiddels een landelijk fenomeen. Een aansluiting aanvragen? Stroom terugleveren? Het is niet meer vanzelfsprekend. Veel bedrijven willen iets doen, maar weten niet waar ze goed aan doen.

In de praktijk zie ik dat veel ondernemers daardoor even pas op de plaats maken. Even niks doen, in afwachting van stabielere tijden. Begrijpelijk, maar het lost de onderliggende vragen natuurlijk niet op.

De markt beweegt – niet altijd op een logische manier
De reacties vanuit de markt zijn divers. Leveranciers, installateurs, energiebedrijven – allemaal proberen ze zich aan te passen. De PV-markt is daar een goed voorbeeld van. Alleen al de discussie over het afschaffen van de salderingsregeling zorgde voor een flinke terugval. En inmiddels zie je dat veel aanbieders de overstap maken naar batterijen.

Dat gaat vaak gepaard met optimistische verhalen over terugverdientijden en slim handelen op dynamische energiemarkten. Klinkt interessant, maar het vraagt ook om kritische vragen.

Een batterij werkt pas als je weet wat je ermee doet
Een batterij op zich is gewoon een opslagmiddel. De intelligentie zit ‘m in de aansturing. Daarvoor is een Energie Management Systeem nodig, dat weet wanneer je moet laden, wanneer ontladen, en hoe je dat afstemt op de rest van je installatie – of het nu gaat om zonnepanelen, laadpalen, of een warmtepomp.

Een goed EMS kan ook schakelen met energiemarkten en platformen. En dan komen er zaken bij kijken als datakoppelingen, voorspellende software en systeemveiligheid. Dingen die je niet direct ziet, maar die in de praktijk het verschil maken tussen een mooie belofte en een goed werkend systeem.

Niet elke oplossing past overal
Elk bedrijf is anders. De één heeft een stabiel verbruik, de ander sterke pieken. Sommigen willen besparen, anderen juist onafhankelijker worden. Er is geen one-size-fits-all.

Een goed advies begint dan ook bij de vraag: wat is je energiebehoefte nu – en straks? Wat wil je bereiken? Pas als dat duidelijk is, kun je kiezen welke techniek daar echt bij past.

Ik heb veel gesprekken met ondernemers over dit onderwerp. En vaak zie ik dezelfde patronen. Er wordt flink geïnvesteerd op basis van verwachtingen of aanbiedingen, terwijl een stap terug – eerst kijken wat er écht nodig is – uiteindelijk meer oplevert.

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar het vraagt wel om een beetje overzicht en een realistisch plan.

Wil je eens sparren over jouw energiesituatie? Geen standaardverhaal, maar gewoon een praktisch gesprek over wat er voor jouw bedrijf mogelijk en verstandig is? Bel of mail gerust.

Roelof Staal
Adviseur duurzame energie
Ondernemend Emmen/Gemeente Emmen
tel. 06 52 39 21 89 of r.staal@emmen.nl

Meer nieuws