Samenwerkingsproject Ondernemend Emmen en Wirtschaftsverband Emsland krijgt vervolg

donderdag 31 maart 2022

Afsluitende bijeenkomst project DIA
De Neue Osnabrücker Zeitung, het uitgeversconcern NOZ, was op 30 maart in Lingen gastheer van een Best Practice bedrijfsbezoek en tevens afsluitende bijeenkomst van het project DIA – Digitalisierung-Innovation-Austausch. DIA is een grensoverschrijdend samenwerkingsproject tussen Ondernemend Emmen en haar collega organisatie Wirtschaftsverband Emsland, met als doel ondernemers uit beide regio’s elkaar makkelijker te laten vinden en vervolgens eenvoudiger met elkaar in contact te laten komen.

Werken vanuit een tas
Bij de NOZ in Lingen maakten de deelnemers aan DIA kennis met een heel nieuw concept van Flexibeles Arbeiten, oftewel hybride werken: een combinatie van werken op een flexplek op ‘De Zaak’ en werken op een andere plaats, bijvoorbeeld thuis. Het uitgeversconcern heeft haar splinternieuwe regiogebouw bij het station van Lingen er helemaal op ontworpen. Zowel qua inrichting als wat betreft de ultramoderne digitale techniek. Werkplekken kunnen digitaal online worden gereserveerd en de werkspullen zitten in een eigen ‘kantoortas’ in een kluisje.

Best Practice: kennisuitwisseling tussen Emmen en Emsland
Het bezoek aan Lingen was de tweede Best Practice bijeenkomst binnen het project. De eerste vond online plaats en werd verzorgd door Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. De digitale bezoekers kregen een presentatie over de ombouw van de fabriek naar grotendeels automatische productie van zogeheten sondevoeding en de manier waarop daarbij het zittend  personeel opnieuw wordt opgeleid in nauwe samenwerking met en door docenten van het Drenthe College. Met als mogelijkheid aan het eind van het traject een erkend MBO-diploma.

Vanaf hier samen verder
In de loop van de drie projectfases van DIA, het project dat in Lingen werd afgesloten, zijn wensen en verlangens van ondernemers geïnventariseerd en vervolgens concrete plannen gemaakt om grensoverschrijdende samenwerking en informatie-uitwisseling te vergemakkelijken. Zowel de formele als de informele contacten worden verder uitgebouwd door middel van inspirerende bedrijfsbezoeken en informele netwerkbijeenkomsten. De vindbaarheid van collega’s over de grens is makkelijker geworden nu zowel Ondernemend Emmen als Wirtschaftsverband Emsland een link naar de online ledenlijst van de ander hebben opgenomen op hun website. Ook is er een idee ontwikkeld om de grensoverschrijdende zakelijke informatievoorziening voor ondernemers in de grensregio Emsland-Drenthe te vergemakkelijken. Dat idee wordt de komende tijd op haalbaarheid verder onderzocht en mogelijk in een nieuw project gegoten.

(foto’s: Ondernemend Emmen)Meer nieuws