Project kunstmatige intelligentie voor het MKB door Ondernemend Emmen, Hogeschool en gemeente Emmen

maandag 6 mei 2024

Wat betekent de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, voor mij als MKB-ondernemer. Wat is het, hoe kan ik er gebruik van maken. En waarom zou ik het doen? Ondernemend Emmen en de gemeente Emmen organiseren samen met de NHL Stenden hogeschool een aantal bijeenkomsten voor het Midden- en Kleinbedrijf in Emmen om op deze vragen een begrijpelijk antwoord te geven. De eerste is op 6 juni.

Bovendien gaan de initiatiefnemers met hulp van studenten van de hogeschool MKB-ondernemers helpen met kunstmatige intelligentie in hun bedrijf. Doel: op een slimme manier meer doen met minder mensen om zo de personeelskrapte aan te pakken en concurrerend te blijven.

“Of het nu gaat om de productie slimmer te doen, de administratie te vereenvoudigen, de website effectiever in te zetten of de verkoop te ondersteunen, kunstmatige intelligentie gaat in rap tempo daarbij een rol spelen,” zegt Herman G. Idema, directeur van ondernemend Emmen en mede-initiatiefnemer van het project. “Daar moeten we dus op inspelen.”

Verhalen uit het regionale bedrijfsleven

“Ik spreek regelmatig MKB-ondernemers die bij het onderwerp kunstmatige intelligentie vragen ‘en wat moet of kan ik daarmee?’. Dat willen we in begrijpelijke taal duidelijk maken.” Als voorbeeld noemt hij BMTEC van de Emmense ondernemer Bakschik Martirosian. “Hij is permanent bezig met nieuwe technologie, zoals nu kunstmatige intelligentie, AI. Binnen enkele jaren heeft hij zo met start vanuit zijn schuurtje het grootste lasersnijbedrijf van Nederland gerealiseerd met ‘slechts’ een hand vol medewerkers en veel slimme techniek. Hij is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om meer te doen met  minder mensen.” Bakschik Martirosian vertelt daarom tijdens de eerste bijeenkomst hoe hij bezig is met kunstmatige intelligentie in zijn bedrijf en wat hij daarbij tegenkomt.

Vier bijeenkomsten

De bijeenkomst van 6 juni is de eerste van een viertal bijeenkomsten over het thema AI voor het MKB, samen met NHL Stenden hogeschool en de gemeente Emmen. Als eerste een algemene inleiding over kunstmatige intelligentie door experts op dit gebied en uit de praktijk. Wat het is en wat niet. Daarna wordt in drie andere bijeenkomsten steeds een deelgebied binnen een MKB-bedrijf behandeld. Idema: “Plus dat we dus een aantal slimme studenten beschikbaar hebben die bedrijven kunnen helpen om te zien hoe in hun onderneming kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om processen te vereenvoudigen of te versnellen: meer doen met minder.” Bedrijven die mee willen doen, of naar de bijeenkomsten willen komen, kunnen zich melden bij Ondernemend Emmen, voegt hij er nog aan toe.

Aanmelden kan hier.

Meer nieuws