Oproep namens OE-lid Museum Collectie Brands: Objecten industrieel erfgoed gemeente Emmen

vrijdag 29 september 2023
De collectie van het museum is enorm groot, maar toch zijn wij altijd op zoek naar pareltjes om de collectie te vervolmaken. Dit geldt onder meer voor het onderdeel industrieel erfgoed. Momenteel bestaat deze voornamelijk uit oproepsystemen, piepers en bluetooth headsets van Nira-Ericsson. 

De geschiedenis leert ons dat vele bedrijven betrokken zijn geweest bij de industrialisering van de gemeente Emmen. Zij brachten werkgelegenheid, welvaart en (voor die tijd baanbrekend) nieuwe woonwijken voort. Kortom, we hebben het hier over erfgoed dat onlosmakelijk is verbonden met ons hedendaags leven in Emmen en omstreken. Dat verdient het om gezien te worden en om nieuwe generaties hierover te onderwijzen. Graag zouden wij in ons museum dan ook objecten van bedrijven als AKU, Bendien, Danlon, ECHO-KLM, Fort Schoenen, GERO, Heemaf, Industria, Purit, Rademakers, Spanjaard, Vossebelt en Werkland willen tonen. Om deze wens te kunnen realiseren, richten wij ons tot het publiek met een oproep.

Heb jij thuis nog voorwerpen liggen die horen bij het industrieel erfgoed van de gemeente Emmen die je aan onze museumcollectie zou willen toevertrouwen of zou willen uitlenen? Neem contact op met conservator Thomas Bruins via conservator@collectie-brands.nl Bellen kan ook via het algemene nummer 0591-393400 (alleen tijdens openingstijden).

Weet jij nog precies hoe het was om vroeger in één van de vele fabrieken in Emmen en omgeving te werken? Dan verneemt onze samenwerkingspartner Facet graag jouw persoonlijke verhaal. Je kunt met Greetje Kuipers contact opnemen via greetje.kuipers@facet-emmen.nl of 06-38014437. 
Op de werkvloer bij de Nira (foto: Museum Collectie Brands)

Meer nieuws