Nieuwe tentoonstelling geopend bij OE-lid Museum Collectie Brands

dinsdag 2 november 2021

100 JAAR VOETBALPASSIE BIJ ZWARTEMEER: VAN HOOGVEEN VIA BETAALD VOETBAL NAAR NU…

Van voetballen op het veen naar betaald voetbal

In Zuidoost-Drenthe wordt al meer dan 100 jaar gevoetbald. Bijna elk dorp kent zijn eigen voetbalvereniging. Eentje die er in het oog springt, is VV Zwartemeer. De club die in 1921 werd opgericht heeft vele hoogte- en dieptepunten gekend. Na de Tweede Wereldoorlog weet de club meerdere kampioenstitels in de tweede klasse van het amateurvoetbal te veroveren. Men weet in de jaren ’50 zelfs voor een seizoen te promoveren naar de eerste klasse.

Het gaat de club dusdanig goed dat wanneer de KNVB het betaald voetbal invoert, VV Zwartemeer een overstap wel ziet zitten. In het seizoen 1955 / 1956 is het dan zover. Voetbalvereniging Zwartemeer begint zijn betaald voetbalavontuur in de Tweede Divisie. De overstap vergaat de club echter moeizaam. Pas in de jaren ’60 weet VV Zwartemeer het tij te keren, als ze in het seizoen 1965 / 1966 promotie naar de Eerste Divisie weten af te dwingen.

Sportclub Drente en FC Emmen

Na hun promotie naar de Eerste Divisie ondergaat VV Zwartemeer een naamsverandering naar Sportclub Drente. Ook nu weer blijkt de overgang moeilijk. Na slechts één seizoen degradeert SC Drente weer naar de Tweede Divisie. Waar het sportieve resultaat uitblijft, kelderen ook de toeschouwersaantallen. Hierop besluit de KNVB om in 1971 de betaald voetbalicentie van de club in te trekken.

Sportclub Drente houdt enkele jaren later op te bestaan. Voetbalvereniging Zwartemeer blijft actief in het amateurvoetbal. Na een fusie in 2017 leeft het gedachtegoed van de club voort in FC Klazienaveen. In de hogere regionen van het voetbal, neemt BVO Emmen het stokje over. Zij presteren goed in de jaren ’90 in de Eerste Divisie, maar van een promotie komt het maar niet. Pas enkele jaren nadat de club zijn naam heeft verandert in FC Emmen, weet men in het seizoen 2017 / 2018 promotie af te dwingen naar de Eerste Divisie.

Over de tentoonstelling

Kortom, Zuidoost-Drenthe kent een rijke voetbalhistorie waarin VV Zwartemeer jarenlang een bepalende rol heeft gespeeld. Tegenwoordig is het die andere club, FC Emmen, die de Drentse voetbaltrots hooghoudt. In de tentoonstelling 100 voetbalpassie bij Zwartemeer; Van hoogveen via betaald voetbal naar nu… nemen we je mee in deze geschiedenis. Herinner jij je bijvoorbeeld nog de namen Katrinus van der Werf en Tonny Roosken? Beleef het allemaal bij Museum Collectie Brands te vinden aan de Herenstreek 11, Nieuw-Dordrecht.

Foto: website Museum Collectie Brands

Meer nieuws