Koplopers gezocht!

donderdag 17 december 2020

Voor ondernemers die toekomstbestendig willen ondernemen, biedt Ondernemend Emmen haar leden de kans om mee te doen met het Koploperproject.

Waarom toekomstbestendig ondernemen?
Overheden, marktpartijen en consumenten verlangen steeds vaker van bedrijven dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in eisen in aanbestedingen en inkooptrajecten en in veranderd koopgedrag van consumenten. Wil je als bedrijf niet achter het net vissen dan is het zaak om een helder verhaal te hebben, dat verder gaat dan alleen ledlampen en zonnepanelen.
Tegelijkertijd is het zaak om tijdig te anticiperen op de huidige transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Zowel in Nederland als vanuit de Europese Unie zal hier in de komende decennia enorm in worden geïnvesteerd. Daarin liggen veel kansen voor bedrijven die tijdig innoveren en toekomstbestendig ondernemen, maar ook risico’s voor bedrijven die zich niet tijdig weten aan te passen.

Het Koploperproject
Het Koploperproject helpt bedrijven andere organisaties om toekomstbestendig ondernemen op een praktische en structurele manier op te pakken. Het geeft helder inzicht in je sterke punten en verbeterpunten en maakt duurzaamheid meetbaar. Het resultaat is een handige integrale duurzaamheidsagenda en een overtuigend verhaal naar de stakeholders toe. Je krijgt een schat aan praktische tips mee en je leert al doende van andere Koplopers. Bovendien breid je je netwerk uit met inmiddels meer dan 400 eerdere deelnemende bedrijven en organisaties! Door ook Koploper te worden, kom je gemakkelijk bij anderen op de koffie. Tenslotte zorgen we voor positieve publiciteit voor de Koplopers.

Voor wie?
Het Koploperproject richt zich in de eerste plaats op vooruitstrevende mkb-bedrijven met een omvang van minimaal 10 medewerkers. Maar ook andere organisaties, zoals zorg- of onderwijsinstellingen of gemeenten doen regelmatig mee.

Uitvoering
De uitvoering van het Koploperproject is in handen van ir. Jaap de Vries van DZyzzion, die het eerste project in 2010 is gestart. Sindsdien zijn er al meer dan 45 Koploperprojecten uitgevoerd in meerdere provincies, met meer dan 400 deelnemers. DZyzzion werkt hierbij samen met adviseurs uit de regio.

Partners
Het project wordt van harte ondersteund door de gemeente Emmen, Ondernemend Emmen, provincie Drenthe, IBDO, GreenDrinks Zuidoost Drenthe, Rabobank Emmen-Coevorden, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en MVO-Platform Noord.

Extra voordelig
De deelnamekosten bedragen €3.000 excl. btw *. Bedrijven kunnen (onder voorwaarden) gebruik maken van een voucher ter waarde van €2.000 van het programma ‘Ik Ben Drents Ondernemer’ (IBDO) van de provincie Drenthe. Daarmee is deelname nu extra voordelig.

* excl. een startlicentie voor de Milieubarometer (€133,-)

Aanmelden
Er is ruimte voor 10 tot maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan via deze link, waar je ook meer informatie vindt over dit project. We verwachten in het aankomend voorjaar van start te gaan en het project eind 2021 af te ronden. Zodra er voldoende deelnemers zijn, plannen we een datum voor een startbijeenkomst.

Waarom meedoen?

“Als gemeente ondersteunen we het Koploperproject. Er is al een groot aantal bedrijven in Emmen dat investeert in duurzaam ondernemen. En dan heb ik het niet alleen over zonnepanelen en afval scheiden. Ik denk dan ook aan productinnovatie, duurzame inzetbaarheid en het samenwerken in de keten. Het Koploperproject geeft u inzicht in kansen en mogelijkheden samen met andere ondernemers en het helpt u om beter in te kunnen spelen op de transitie naar een circulaire en inclusieve economie. Als wethouder economie heb ik inmiddels ervaren dat duurzaam en circulair ondernemen begint bij verbreden van je kennis en samenwerken met andere partijen. Dus ik zeg, doe mee!” Guido Rink, wethouder Economie gemeente Emmen

“In onze Koplopergroep zijn we allemaal klant van elkaar geworden. De bijeenkomsten zijn hartstikke leuk, je leert van elkaars hobbels en uitdagingen en dat schept een band. MVO heeft bezit van ons bedrijf genomen. Ik ben ervan overtuigd dat er zonder maatschappelijk verantwoord ondernemen geen toekomst is voor je bedrijf.” Michiel van der Stel, Van Ginkel Groep, Hoogezand.

“Een mooi project, precies op het goede moment voor Inducon BV. Mede hierdoor komen wij erachter hoeveel mogelijkheden er al zijn om de gehele bedrijfsvoering te verduurzamen en te optimaliseren. Een must voor iedere organisatie!” Trea de Vries, Inducon BV, Koploper 3e groep Assen e.o.

“Dankzij het Koploperproject kreeg duurzaamheid een enorme boost binnen ons bedrijf. Inmiddels is het al niet meer weg te denken en zetten we maandelijks nieuwe stappen.” André Buwalda, Sijperda Verhuur

“Het Koploperproject gaf ons goede handvatten om duurzaamheid in het bedrijfsjaarplan te integreren. Die bewustwording begon met ‘waar ben je nu weer mee bezig’, maar resulteerde in een flow aan spontane ideeën vanuit onze hele organisatie.’’ Luit Huisman, VIB Netwerken

Meer nieuws