JTF geld forse Europese steun in de rug voor het MKB in Emmen 

vrijdag 14 juli 2023

Voor het industrieel en dienstverlenend Midden- en Kleinbedrijf in de gemeente Emmen is ruim zestig miljoen euro Europees geld beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld als steun in de rug voor bedrijven die de overgang naar nieuwe, duurzame productiemethodes, duurzame energie, productontwikkeling en toekomstgerichte opleidingen willen maken. Wethouder Guido Rink (Economische zaken van de gemeente Emmen) onthulde vrijdagochtend het eerste campagnebord om ondernemers op de bedrijventerreinen in Emmen te attenderen op het Just Transition Fund (JTF), het Fonds voor een Rechtvaardige Transitie. Hiermee is ook de social media campagne van start gegaan. 

Emmen komt voor het forse bedrag uit het JTF in aanmerking, omdat de gemeente in de ogen van de Europese Unie onevenredig zwaar wordt getroffen door de overgang van fossiele energievoorziening (olie en gas) naar duurzame energie uit bijvoorbeeld zon en wind. In Emmen zijn veel bedrijven verbonden aan de olie- en gasindustrie en die moeten omgevormd worden. JTF helpt bij het realiseren van nieuwe banen in bijvoorbeeld de groene chemie en het vernieuwen van kennis van medewerkers. Wethouder Guido Rink: “We willen als gemeente, samen met Ondernemend Emmen, korte lijnen met de ondernemers. Dat betekent dat we actief naar bedrijven toe gaan, met ze in gesprek gaan over de toekomst en hun vragen verzamelen. Dan gaan we samen 

kijken hoe we ze met geld van het JTF zouden kunnen helpen.” 

Samenwerking 

Zowel wethouder Guido Rink als directeur Herman G. Idema van Ondernemend Emmen benadrukken dat samenwerking tussen de kleine MKB bedrijven noodzakelijk is wanneer het gaat om financiële ondersteuning vanuit het JTF. “We zien in onze gesprekken dat veel bedrijven met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. Op het gebied van energie, opleidingen, automatisering en digitalisering. Dan is het slim om samen op te trekken om geld uit het JTF te halen. Wij helpen daar graag bij”, aldus Idema. 

Start aanpak 

Guido Rink: “De eerste positieve resultaten van het Europese Just Transition in Emmen zijn er. Het gaat om een aantal grote projecten die binnenkort bekend worden gemaakt. We richten ons nadrukkelijk op de kleine MKB bedrijven: het is voor hen belangrijk te moderniseren waardoor hun groeikansen behoorlijk verbeteren. Denk hierbij aan de energietransitie, innovatieve producten en productiemethodes, digitalisering en opleidingen. Daar willen we als gemeente, samen met Ondernemend Emmen, mee helpen. Deze groep ondernemers bekend maken met het project is het eerste begin.” 

Meer informatie over JTF? Kijk op onze website: Just Transition Fund | Gemeente Emmen 

Foto: Wethouder Rink bij start campagne Just Transition Fund 

Meer nieuws