We gaan deze keer lunchen bij Dokter Schoonmaakorganisatie. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de mens achter de medewerker. De juiste aandacht voor de balans tussen werk en privé maakt jou een aantrekkelijke werkgever die boeit en bindt. Werknemers die zich gezien en gehoord voelen presteren beter en zijn loyaal.
Drie sprekers gaan in op drie onderwerpen:
Willy Afman (adviseur basisvaardigheden bij ‘Emmen telt mee met Taal’) vertelt hoe je laaggeletterdheid binnen jouw bedrijf kunt herkennen en aanpakken. Laaggeletterde medewerkers ervaren vaak veel stress en zijn minder gezond, wat kan leiden tot hoger verzuim en andere problemen. Dit geldt ook voor medewerkers die Nederlands als eerste taal hebben. Wanneer je deze mensen helpt om goede basisvaardigheden te ontwikkelen, zullen ze hun werk veiliger en efficiënter kunnen doen.
Harald Vos (hoofd administratie | HRM bij Dokter Schoonmaakorganisatie) vertelt waarom het belangrijk is om oog te hebben voor werknemers die hun baan moeten combineren met mantelzorgtaken. Om verschillende redenen kan dit zwaar zijn, emotioneel en/of praktisch. Vaak zijn kleine aanpassingen in hun werkwijze of werkritme voldoende om de combinatie makkelijker te maken. Door hier als werkgever proactief op in te spelen voorkom je ziekteverzuim of uitval, met alle gevolgen van dien.
Janet van Veen (directeur/eigenaar van het Bureau Werkgeluk) vertelt over het belang van een externe vertrouwenspersoon. Een medewerker die niet lekker in zijn/haar vel zit en zich intern niet gehoord voelt, kan voor problemen zorgen. Dan is het goed als iemand op een neutrale manier een luisterend oor kan bieden, de situatie kan bekijken en de mogelijkheden kan bespreken. Zo draagt een externe vertrouwenspersoon bij aan een veilige en open werkcultuur waarin problemen vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden.