Kenniscafé Emmen: Natuurwetenschap in de politiek (EXTERN)

Voordat je ergens iets van kunt vinden, moet je weten hoe het zit.

We hebben allemaal meningen en ideeën over klimaatverandering, energietransitie en de stikstofcrisis, maar slechts weinigen van ons kennen de natuurwetenschappelijke achtergronden. Voordat je ergens iets van kunt vinden, moet je weten hoe het zit. ‘Onze stikstofcrisis is een relatief luxeprobleem, maar de energiecrisis is een wereldprobleem. En de klimaatcrisis dreigt een ramp te worden voor de leefbaarheid in de wereld’. We lezen, zien en horen er dagelijks over en iedereen heeft wel een mening.

Maar waar het bij deze crisissen precies om gaat, kun je pas goed begrijpen als je ook kennis hebt van natuurwetenschappen zoals scheikunde, natuurkunde en biologie. Dat geldt niet alleen voor politici, maar ook voor journalisten en kiezers.

Roel Grit, bestsellerauteur van studieboeken, was scheikunde hbo-docent bij NHL-Stenden. Hij schreef onlangs het boek ‘Wetenschap is geen mening’ om de discussie over belangrijke maatschappelijke problemen naar een hoger niveau te tillen. In zijn boek legt hij – begrijpelijk voor de leek en in samenhang met elkaar – de feiten uit op het gebied van stikstof, energie en klimaat.

Op de achterzijde van zijn boek ‘Wetenschap is geen mening’ wordt het boek aanbevolen door André Kuipers, Ben Feringa, Bas Haring en door onze eigen Willem Bakker. Als ‘meelezer’ van het boek zegt hij: “Dit is voor een leek als ik een begrijpelijk boek over onze problemen met klimaat, energie en stikstof. Leuk om te lezen! Ik heb nooit scheikunde gehad, maar dit begrijp ik. Door dit boek lees ik de krant nu heel anders.”  Zie ook www.wetenschapisgeenmening.nl.

Na een uitleg over belangrijke moleculen van onze huidige problemen, komen op deze avond – met wat begrijpelijke scheikunde – energiebronnen zoals fossiele energie, windenergie, zonne-energie en kernenergie aan de orde.

Emmenaar Roel Grit verzorgde in het verleden samen met zijn zoon en pianist Vincent al eens een avond over muziektheorie voor het Kenniscafé. Later werd hij vrijwilliger bij het Kenniscafé.

Bestel tickets door hier te klikken!

Datum en locatie

woensdag 8 februari 19:30 - 22:00 uur
NHL Stenden, Van Schaikweg 94, Emmen