Kenniscafé Emmen: Marktwerking in de zorg, wie wordt er beter van? (EXTERN)

Het prijskaartje in de zorg.

“Als je maar gezond bent!” Iedereen wil graag gezond leven. En wanneer je zorg nodig hebt, verwacht je dat die gewoon beschikbaar is. Alleen hangt daar wel aan prijskaartje aan. Sinds de invoering van marktwerking in de zorg (in 2006) hebben zorgverzekeraars veel macht. Zij bepalen bijvoorbeeld hoeveel behandelingen je krijgt. De marktwerking had ertoe moeten leiden dat de zorg goedkoper werd, omdat zorgverzekeraars zouden concurreren, maar dat pakt anders uit: nog nooit is de zorg zo duur geweest.

Door de marktwerking is de zorg efficiënter geworden. Daardoor zijn behandelingen misschien wel goedkoper geworden, maar je wordt meer als consument gezien dan als een mens die zorg en aandacht nodig heeft. Als je niet de beste zorg krijgt die je nodig hebt, maar de goedkoopste zorg, is de marktwerking dan wel zo’n voordeel?

Wie wordt er beter van de marktwerking in de zorg? Moeten we terug naar het systeem van het ziekenfonds? Of moeten er binnen het huidige stelsel dingen veranderen? Hoe wordt hierover in de politiek gedacht?

We nodigen een spreker uit die deze vragen kritisch tegen het licht houdt. 

Bestel hier uw tickets.

Datum en locatie

woensdag 15 maart 19:30 - 22:00 uur
Esdal College, Oosterstraat 78, Emmen